5 signalen dat jouw klanten niet klaar zijn voor de volgende cyberaanval

Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder en frequenter. Voor bedrijven kan één succesvolle aanval desastreuze gevolgen hebben, van financiële schade tot verlies van klant-vertrouwen. Maar hoe weet je of jouw klanten voldoende voorbereid zijn?

Hier is een checklist met vijf signalen die laten zien dat bedrijven kwetsbaar zijn – en hoe jij hen kunt helpen deze risico’s te minimaliseren.

1. Gebrek aan regelmatige beveiligingsupdates

Een van de meest voorkomende oorzaken van cyberaanvallen is verouderde software. Als jouw klanten niet regelmatig hun systemen en software updaten, blijven ze kwetsbaar voor bekende kwetsbaarheden. Een systeem dat niet up-to-date is, is een uitnodiging voor hackers.

Hoe je kunt helpen: Adviseer klanten over automatische updates en zorg dat hun beveiligingssoftware altijd actueel is.

2. Geen duidelijke data-opslagstrategie

Veel bedrijven hebben geen gestructureerd plan voor waar en hoe data wordt opgeslagen. Dit leidt vaak tot onveilige opslaglocaties, zoals onbeveiligde lokale schijven of inadequaat geconfigureerde cloudomgevingen. Het ontbreken van een strategie kan leiden tot datalekken.

Hoe je kunt helpen: Werk samen met klanten om een veilige data-opslagstrategie te ontwikkelen, inclusief back-ups en versleuteling.

3. Onvoldoende beveiligingstraining voor medewerkers

Wist je dat een groot deel van cyberaanvallen begint met menselijke fouten, zoals phishing? Als medewerkers niet getraind zijn in het herkennen van bedreigingen, is de kans groot dat een aanval slaagt.

Hoe je kunt helpen: Bied regelmatig beveiligingstrainingen aan en maak medewerkers bewust van de nieuwste dreigingen.

4. Het ontbreken van een incident-responseplan

Als een aanval plaatsvindt, hebben veel bedrijven geen duidelijk plan om snel te reageren. Dit verlengt de downtime en vergroot de schade. Een incident-responseplan is essentieel om te weten wie verantwoordelijk is, wat te doen, en hoe snel te handelen.

Hoe je kunt helpen: Help klanten bij het ontwikkelen van een gedetailleerd incident-responseplan en test dit regelmatig.

5. Slechte toegang tot beveiligingslogs

Bedrijven die geen toegang hebben tot beveiligingslogs of deze niet regelmatig controleren, missen cruciale informatie over verdachte activiteiten. Dit maakt het moeilijk om potentiële dreigingen te detecteren voordat het te laat is.

Hoe je kunt helpen: Stel monitoringtools in en train klanten om beveiligingslogs effectief te analyseren.

Wat kun jij betekenen?

Als IT-partner kun jij een sleutelrol spelen in het beveiligen van jouw klanten tegen cyberdreigingen. Door deze signalen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken, help je niet alleen hun kwetsbaarheden te verminderen, maar versterk je ook de relatie en het vertrouwen in jouw diensten.

Klaar om jouw klanten sterker te maken?

Wil je weten hoe jij jouw klanten beter kunt beschermen tegen cyberaanvallen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen met bewezen oplossingen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen