Best practices voor beveiliging van cloudopslag

Cloudopslag heeft organisaties talloze voordelen opgeleverd, waaronder gemakkelijke toegankelijkheid, schaalbaarheid en kostenefficiëntie. Publieke Cloudaanbieders blijven de technologie ontwikkelen en nieuwe functionaliteit toevoegen om de efficiëntie en veiligheid te verbeteren. Er zijn echter beveiligingsproblemen waarvan je bewust moet zijn en die je moet toerusten om potentiële beveiligingsproblemen in de Cloud op te lossen. Laten we alle potentiële risico’s en gegevensbescherming praktijken doornemen om gegevensverlies in de Cloud te voorkomen. 

Wat is cloudopslagbeveiliging? 

Beveiliging van cloudopslag verwijst naar de technologieën en maatregelen die worden gebruikt om gegevens die zijn opgeslagen in Cloud gebaseerde opslagsystemen te beschermen tegen datalekken, gegevensverlies en een reeks andere beveiligingsbedreigingen. Deze beveiligingsmaatregelen worden deels door de leverancier en deels door de organisaties die eigenaar zijn van de gegevens geïmplementeerd om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid te garanderen. 

De specifieke beveiligingsmaatregelen die worden genomen, zullen variëren afhankelijk van het type gegevens, het Cloud implementatiemodel (openbaar, privé, hybride) en het beveiligingsbeleid van de organisatie. 

Laten we eerst eens kijken naar de typen cloudopslag: 

 We kennen de verschillen inmiddels allemaal wel, en toch zetten we ze nog even op een rijtje. 

Publieke Cloud: Cloudbronnen zijn eigendom van en worden beheerd door externe leveranciers, worden gedeeld door meerdere gebruikers en zijn toegankelijk via internet. Voorbeelden hiervan zijn Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud en via Real Solutions Haarlem, Wasabi Cloud opslag. 

Private Cloud: Cloudbronnen zijn toegewezen aan één enkele organisatie en kunnen op locatie of door een derde partij worden gehost. Ze bieden meer controle- en aanpassingsmogelijkheden, maar vereisen een hogere initiële investering. Hier bieden bij o.a. Synology, Qnap en TerraMaster NAS oplossingen. 

Hybride Cloud: Combineert de elementen van zowel publieke als private Cloud, waardoor gegevens en applicaties tussen de twee kunnen worden gedeeld. De publieke en private Cloudomgevingen zijn doorgaans geïntegreerd en georkestreerd om naadloos samen te werken. Deze opzet biedt meer controle en flexibiliteit over de manier waarop IT-middelen worden gebruikt en over de beveiliging. 

Hybride Cloud is het beste advies dat Real Solutions kan geven aan jou als partner. Vooral de combinatie van een NAS, met Back-up & Replicatie software van Nakivo en vervolgens de Cloud opslag van Wasabi Cloud toepassen, maakt een 3-2-1-1-0 back-up strategie compleet.  

Beveiligingsproblemen met Cloudopslag. 

Sommige beveiligingsbedreigingen komen zowel in de private als in de publieke Cloud voor als gevolg van de onderliggende technologie en de aard van Cloud computing, waarbij beide bronnen via een netwerk leveren. Er bestaan echter enkele verschillen tussen de twee implementatiemodellen, die aanleiding geven tot unieke beveiligingsoverwegingen. 

Gedeelde veiligheidsproblemen 

Problemen met de Cloudbeveiliging leiden tot ernstige gevolgen voor de bedrijfsreputatie en het bedrijfsresultaat als gevolg van: 

Bij datalekken gaat het om ongeautoriseerde personen die toegang krijgen tot systemen, met name tot gevoelige, vertrouwelijke of privé-informatie. Datalekken kunnen leiden tot ernstige juridische problemen en financiële verliezen. 

Gegevensverlies als gevolg van technische storingen, menselijke fouten of andere onvoorziene gebeurtenissen vormt bij beide modellen een risico. Gegevensverlies kan ernstige gevolgen hebben als een organisatie niet over een back-up- en herstelplan beschikt. 

Naleving en regelgevingskwesties. Uitdagingen op het gebied van naleving van de regelgeving kunnen bestaan in zowel private als publieke Clouds, vooral bij de verwerking van gevoelige gegevens die onderworpen zijn aan sectorspecifieke of regionale regelgeving. Veel landen hebben wetten op het gebied van gegevensbescherming, gegevenslokalisatie en gegevenssoevereiniteit. Eén van de voorbeelden is de AVG. 

Voor al deze uitdagingen werkt Real Solutions samen met de juiste partners, waarmee jij als reseller jouw klanten kan adviseren. Neem contact op om al je vragen te stellen over NAKIVO back-up & replicatie software. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen