Cloud computing verwijst oorspronkelijk naar een netwerk met verschillende computers, maar dat is allang niet meer van deze tijd, laat staan voor de laatste generaties, X, Y, Z.
De meeste gesprekken over “de Cloud” verwijzen naar openbare Clouds, waar verschillende organisaties Cloudbronnen delen in een datacenter dat eigendom is van een Cloudprovider zoals bijvoorbeeld Amazon, Microsoft of Google. Er wordt over deze organisaties ook wel gesproken als ‘Hyperscalers’. (W.org; ‘het vermogen van een architectuur om op de juiste manier te schalen naarmate er meer vraag aan het systeem wordt toegevoegd’)
Dit omvat doorgaans de mogelijkheid om feilloos reken-, geheugen-, netwerk- en opslagbronnen aan te bieden en toe te voegen aan een bepaald knooppunt of een reeks knooppunten die samen een grotere computer-, gedistribueerde computer- of ‘grid-computeromgeving’ vormen.
Hyperscale computing is nodig om een robuust en schaalbaar cloud-, big data, of gedistribueerd opslagsysteem te bouwen en wordt vaak geassocieerd met de infrastructuur die nodig is om extreem grote sites zoals Google, Facebook, Twitter, Amazon, Alibaba, Microsoft, maar ook HUAWEI, IBM Cloud of Oracle te runnen.
Verschillen
Het grote verschil tussen public en private Cloud is dat een private Cloud uitsluitend door één organisatie wordt gebruikt, wat meestal betekent dat de bronnen voor de computersystemen en de ondersteuning, zich op de eigen locatie en in de kantoren van die organisatie bevinden.
Praktisch iedereen begrijpt dat fundamentele onderscheid tussen deze Cloud-types, maar soms gebruiken mensen de term private Cloud omdat ze de basisdefinitie van Cloud computing niet begrijpen. Om te kwalificeren als Cloud computing, moet elk Cloudmodel (een openbaar, privé of hybride model, maak niet uit welke het is) eerst voldoen aan de 5 criteria van Cloudcomputing:
- On-demand selfservice
- Bundeling van bronnen (Resource pooling)
- Snelle elasticiteit, schaalbaarheid
- Gemeten service
- Een brede netwerktoegang
En alleen omdat je meerdere lokale computers op een server hebt, betekent dit niet gelijk dat je een privé-Cloud hebt.
Waarom zou je gebruik maken van Publieke Cloud?
De jongeren, vooral de generaties Y en Z maken allemaal gebruik van publieke Cloud- oplossingen of dat nu voor mobiele diensten is of bijvoorbeeld opslag vanaf de desktop en applicaties voor werkplek ondersteuning, CRM, Marketing, Lead Generatie, noem maar op. Zij doen dit vanuit gemak en een laagdrempelige investering, door maandelijkse abonnementen met relatief lage kosten.
In grotere bedrijven of openbare instellingen met veel vraag naar rekenkracht om verschillende services uit te voeren, kan het ook effectiever zijn om gedeelde computerbronnen te bundelen tussen verschillende interne groepen en daarmee ook kosten verlagend.
Bovendien kan een private Cloud een goede oplossing zijn voor organisaties die de voordelen van Cloudcomputing willen benutten en tegelijkertijd de controle over gegevens willen behouden, aangezien gevoelige informatie vaak wettelijk niet naar een openbare Cloudprovider kan worden verzonden, bijvoorbeeld met overheidsinstanties. Andere organisaties maken zich mogelijk zorgen over de beveiliging van de openbare Cloud. Met private Cloud is het hebben van interne computerresources vaak efficiënter dan een beroep te doen op een externe publieke Cloudprovider, omdat de data niet ver hoeft te reizen, bijvoorbeeld via internet, wat kan leiden tot knelpunten zonder een zeer snelle (en vaak dure) verbinding.
In een private Cloud wordt het gebruik van resources gemeten en kan worden geschaald afhankelijk van de veranderende behoeften van een afdeling, net als in een publieke Cloud. Als gevolg hiervan brengen organisaties soms zelfs kosten in rekening bij de interne afdelingen met behulp van computerbronnen, zoals een openbare Cloudprovider zou doen. Deze interne facturering voor Cloudresources staat bekend als terugvordering.
Omdat private Cloud’s zich in het datacenter van een organisatie bevinden, moeten ze doorgaans intern worden beheerd. Er zijn echter enkele leveranciers die beheerde private Cloudservices aanbieden, waarbij de operationele en onderhoudswerkzaamheden van uw Cloudinfrastructuur in verschillende mate door de Cloudprovider worden afgehandeld.
Wat is dan hybride cloud?
Private versus public Cloud is niet altijd een verplichte keuze natuurlijk. Je kunt ook het beste van twee werelden gaan combineren. Hybride Cloud is een model dat beschrijft wanneer een openbare Cloud is verbonden met een ander Cloudtype (zoals een privé Cloud) en er data- of applicatie comptabiliteit tussen beide is. Dus als je twee webservers had in een serverruimte op je kantoor en nog eens 2 webservers in Microsoft Azure en alle 4 servers die onderling ‘load- balance’ zouden kunnen hebben, zou dat een hybride Cloudmodel zijn. En ook wanneer je een VM (virtuele machine) die op een lokale Cloud infrastructuur draait, zou kunnen migreren naar een VM, van bijvoorbeeld Microsoft Azure of Wasabi, zou dat ook een hybride model zijn.
Voor alle duidelijkheid: Hybride Cloud betekent niet alleen dat je een aantal servers lokaal hebt en een aantal niet-gerelateerde instanties die worden beheerd door een Cloudprovider. Het betekent ook dat de koppeling en communicatie tussen beide systemen essentieel is. Gebruiksscenario’s voor Hybride Cloud oplossingen, zijn onder meer het snel kunnen schalen van resources naar de Cloudinfrastructuur om te voldoen aan de toegenomen computerbehoeften of het synchroniseren van gegevens tussen twee locaties om redundantie te garanderen.
En natuurlijk ook de schaalbaarheid, die praktisch hetzelfde is als bij een andere Cloud oplossing, alleen dan te installeren en onderhouden vanuit de eigen organisatie en niet alleen via een service provider van de publieke Cloud.
Gemeenschappelijke Cloud: Onbekend en onbemind?
Een gemeenschappelijk Cloud model, is een model met twee vergelijkbare organisaties met gedeelde zorgen die dezelfde Cloud computing-bronnen gebruiken. Als er bijvoorbeeld een groep van 3 bedrijven, al dan niet met dezelfde moedermaatschappij, op een geografisch vergelijkbare locatie gevestigd is, zouden ze resources met elkaar kunnen delen. Dit wordt ook wel ‘community Cloud’ genoemd.
Community Cloud beweegt dus tussen de publieke en private Cloud in. Het model staat niet open voor gebruik door het grote publiek, maar is tegelijkertijd ook niet bedoeld voor gebruik door één enkele organisatie. Hiermee kunnen organisaties kosten besparen en van elkaar leren over het gebruik van de toepassingen die zij vanuit hun gedeelde Cloud en/of Cloud Service Provider gebruiken.
Vanuit Real Solutions Haarlem werken wij met verschillende oplossingen om een Hybride of Community Cloud op te zetten. Wil je dit vanuit een bestaande private Cloud omgeving doen, dan kan je via ons Wasabi Hot Cloud Storage activeren en daarmee een Cloudomgeving toevoegen aan je eigen infrastructuur.
Wil je vanuit je bestaande Public Cloud account werken en heb je nog geen gedegen eigen infrastructuur, dan adviseren wij de NAS (Network Attached Storage) oplossingen van Synology en QNAP. Deze fabrikanten hebben een eigen OS, welke compatible is met de OS, van Microsoft, iOS, Google en Linux. Zij hebben ook beide de mogelijkheid om gemakkelijk data vanuit de NAS naar de Cloud en terug te verzamelen, al dan niet automatisch te laten synchroniseren.
Met een NAS realiseer je eenvoudig je eigen Cloud omgeving en met toevoegingen als online back-up, vanuit de NAS fabrikant zelf of bijvoorbeeld Acronis Cyber Protect, wat ook via ons te activeren is, maak je dan een Hybride omgeving.
Grote hoeveelheden bestaande data naar de Cloud transporteren
Ook hier hebben wij een mooie oplossing voor, namelijk Seagate Lyve Mobile. Een data- management platform, waarmee je snel en gemakkelijk grote hoeveelheden data naar de Cloud kan transporteren. (Cloud Ingest). Er zijn diverse ‘Mobile Array’s beschikbaar. Dit zijn data systemen, vergelijkbaar met een grote externe harde-schijf, alleen dan nog veel veiliger, omdat jouw data op deze devices altijd encrypted blijft. Je kan deze oplossing alleen huren, dus daarmee hoef je ook geen hoge investeringen te doen voor nieuwe infrastructuur. Voor capaciteiten vanaf 16TB t/m 96TB (HDD) en 92TB(SSD), zijn er oplossingen, die vervolgens in combinatie met een SAS Receiver, tot wel 100TB per dag supersnel kunnen uploaden naar een Cloud locatie van jouw keuze.
Wij regelen alles samen met Seagate. Er wordt een Mobile Array verstuurd naar jou of jullie eindklant en wanneer de data vanaf de lokale systemen is overgezet, wordt de Mobile Array weer opgehaald en vervolgens zorgt Seagate, compleet veilig en AVG verantwoord, voor de Ingest in de Cloud. Na verificatie, dat je jouw data in de Cloud omgeving hebt gecontroleerd, wordt de data op jouw Mobile Array weer gewist. Je kan dit dus uitstekend gebruiken voor groteren projecten op locatie, tijdelijke storage of als permanente oplossing voor het regelmatig verplaatsen van data, van je eigen systemen naar de Cloud, zonder dat je het lokale netwerk belast met deze werkzaamheden. En bovendien kunnen medewerkers zo sneller vanuit de Cloud, aan de slag met deze data, wat weer veel tijd en dus geld bespaard.
Advies nodig voor de situatie van jouw klant? We denken graag met je mee, laat het ons weten.