Een back-up maken van Microsoft 365 apps en services 

De meeste clouddiensten zijn tegenwoordig beschikbaar voor klanten op basis van wat bekend staat als het ‘gedeelde verantwoordelijkheidsmodel’. Dit is van toepassing op Microsoft 365-services en -apps. Hoewel Microsoft 365-gegevens in de Cloud worden opgeslagen, moeten de klanten een back-up van deze gebruikersgegevens maken. In deze blogpost wordt uitgelegd waarom je een back-up moet maken van Microsoft 365-gegevens, back-up-functies, uitdagingen en hoe je effectief een back-up van Microsoft 365 kunt maken. 

Waarom je een back-up van Office 365 moet maken 

a close up of a cell phone with icons on it

Aangezien Microsoft 365-gegevens in de Cloud worden opgeslagen, lijkt het op het eerste gezicht misschien dat er geen reden is om een back-up van deze gegevens te maken. Maar dit is een misvatting. 

Het is waar dat Microsoft redundante kopieën van gegevens tussen zijn servers en datacenters maakt om ervoor te zorgen dat het ononderbroken diensten kan leveren zonder downtime (bedrijfscontinuïteit) en dat het platform beschikbaar is voor klanten. Als één server uitvalt, kunnen andere servers met redundante gegevens worden gebruikt voor failover. 

Microsoft opereert echter onder een gedeeld verantwoordelijkheidsmodel in de Cloud, waarbij Microsoft verantwoordelijk is voor de uptime en beschikbaarheid van de infrastructuur. De klant daarentegen is verantwoordelijk voor de gegevensbescherming. Dit betekent dat het garanderen van gegevensintegriteit, back-up en de mogelijkheid om te herstellen van incidenten met gegevensverlies de verantwoordelijkheid is van de gebruikers van Microsoft 365-services. 

Wat dit allemaal betekent is dat Microsoft een betrouwbare infrastructuur heeft met gegevensredundantie en uitstekende failover-opties. Maar dit zal klanten en organisaties niet helpen verwijderde gegevens te herstellen die niet zijn veroorzaakt door problemen in de datacentra van Microsoft. Microsoft is niet verantwoordelijk voor gegevensverlies veroorzaakt door de kant van de klant. 

blue and white star illustration

De redenen voor gegevensverlies in Office 365 zijn onder meer: 

  • Per ongeluk of opzettelijk verwijderen van gegevens door Office 365-gebruikers en klanten. 
  • Gegevens die uiteindelijk zijn verwijderd nadat de beperkte bewaartermijn was verstreken. 
  • Ransomware-infectie die gegevens op gebruikerscomputers en cloudopslagstations zoals OneDrive beschadigt die op geïnfecteerde computers zijn gemonteerd. 
  • Slechte actoren verwijderen alle gegevens van gecompromitteerde (gehackte) gebruikersaccounts. 

Andere redenen waarom het belangrijk is om regelmatig een Office 365-back-up te implementeren: 

  • Regelgeving en naleving die vereisen dat organisaties gegevens bewaren en de gegevensintegriteit gedurende een bepaalde periode garanderen 
  • Een back-up biedt meer mogelijkheden voor sneller en effectiever herstel 
  • Systeemeigen herstelopties, zoals de tweefasige prullenbak van Microsoft, bieden beperkte functionaliteit op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit 
  • De clouddiensten van Microsoft zijn uiterst betrouwbaar. In het geval van serviceonderbrekingen of -uitval kan het hebben van een back-up uw organisatie echter helpen de werking soepel te laten verlopen en downtime te voorkomen. 

Gezien alle bedreigingen voor gegevens in de Cloud en de vereisten voor audit en compliance voor organisaties, wordt het maken van back-ups van Office 365-apps en -services een cruciaal onderdeel om de beschikbaarheid, integriteit en naleving van de regelgeving te garanderen. 

Er zijn diversen mogelijkheden om de O365 omgeving van jouw klanten veiliger te maken en tegelijk een goede back-up te realiseren. Real Solutions Haarlem heeft bewust gekozen voor Nakivo back-up & recovery, omdat deze back-up software, in combinatie met onze NAS partners, Synology en Qnap gemakkelijk te integreren is en tevens eenvoudig te gebruiken is met Wasabi Cloud storage als opslag-locatie. Mail of bel met ons sales team voor meer informatie, we adviseren je graag over de mogelijkheden. 

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen