Een bijzondere case voor mobiele opslag

Het gebruik van externe harde schijven is in de MEI al jaren aan de orde voor opnames op locatie. Deze disken worden daarna door koeriers naar een productielocatie gebracht. Wat nu een externe schijf is, was voorheen een videotape. De drager is veranderd, maar de rest niet, en daarmee zijn ook de risico’s onveranderd.

We spraken met ITchannelPRO over een bijzondere case voor mobiele opslag en de toenemende vraag naar dit type opslag door de media- & entertainmentindustrie (MEI).

Tijdrovend proces

Opnames vergen steeds meer opslagcapaciteit. Het proces van lezen, vervoeren en inlezen op de productielocatie is ondanks de modernere interfaces dus nog steeds tijdrovend. De sector heeft aantoonbaar behoefte aan een snellere en betrouwbaardere oplossing. Daarvoor kijkt men uiteraard naar de cloud, maar ook naar moderne mobiele opslag voor op locaties.

De eerste voor de hand liggende verbetering voor MEI was overstappen van HDD’s naar SSD’s. Een SSD levert immers een hogere snelheid voor lezen en schrijven. Daarnaast is de kans op schade bij transport geringer, door het gebrek aan bewegende onderdelen. Inherent aan de sector kiest men standaard voor externe modellen. Real Solutions levert die voor deze doelgroep als HDD’s met een capaciteit tot 16TB. De data die daarop wordt geschreven, komt overigens na verwerking in de regel op speciale servers, waarbij tape als opslagmedium veel in gebruik is.

selective focus photo of brown and blue hourglass on stones

Binnen de MEI wordt onder hoge tijdsdruk gewerkt. Personen zijn maar beperkt aanwezig op de locatie waar de opnames worden gemaakt. Dat is bij beeldopnames net zo het geval als bij geluid. Men kan zich niet permitteren dat een opname later moet starten omdat de techniek nog niet zover is. Dit stelt eisen aan de hardware, inclusief de opslag. Verder wil men bronmedia van zo hoog mogelijke kwaliteit, en dat leidt onvermijdelijk tot grotere bestanden. Binnen de MEI is naast de eigenlijke opnames ook altijd veel metadata nodig, met het oog op de verdere bewerking.

Grote bestanden via het internet verplaatsen, of opslaan in de cloud, is lang niet overal of altijd een optie. De verbindingen kunnen van te slechte kwaliteit zijn, en kosten kunnen het datatransport verhinderen. Waar dit het geval is, of in die gevallen waar de integriteit van de verbinding een obstakel vormt, loont het om te kiezen voor een andere vorm van opslag.

Speciale datadragers

Daarom is er de optie om speciale grotere datadragers op de set te hebben, en deze aan het einde van de dag terug te brengen naar de productielocatie. Van daaruit gaat de data via de gangbare vaste breedbandverbindingen naar de cloud, al dan niet met een speciale SAS-receiver. Vanuit die omgeving kunnen postproductie-partners wereldwijd ook met grotere bestanden aan het werk. Een van de additionele voordelen van deze oplossing is de besparing op fysieke transportkosten en personeel. Daarnaast is het natuurlijk veel efficiënter, veiliger en duurzamer dan iedere keer kleine hoeveelheden data op externe dragers van opnamelocatie naar postproductie-locatie te verplaatsen.

Seagate Lyve Mobile

Er zijn meerdere soorten van deze speciale grote datadragers. Real Solutions en haar resellers hebben inmiddels de nodige ervaring met de Seagate Lyve Mobileoplossingen. Afhankelijk van het type kan daarmee tot 96TB op een systeem worden opgeslagen, en kan data tevens binnen 48 uur in de cloud worden geplaatst. De data is bij opslag en overdracht overigens altijd encrypted.

De Seagate Lyve Mobile-oplossingen zijn een flexibele dienst, en worden op huurbasis aangeboden. De reseller bepaalt in overleg met de klant hoeveel opslag er nodig is, en of de data alleen op de eigen server of naar keuze ook in de cloud wordt opgeslagen. Het uitgangspunt hierbij is dat de data slechts één keer fysiek wordt verplaatst, vanaf de productielocatie naar een fysieke of virtuele postproductie-omgeving.

De MEI is een sector die hier direct mee is geholpen. Helemaal in combinatie met opslag in de cloud, omdat de postproductie-teams vaak werken in meerdere landen en tijdszones. Lyve Mobile maakt investeren in eigen hardware overbodig, en het zorgt voor minder transportbewegingen. Dat laatste is niet alleen voor de portemonnee gunstig: het draagt ook bij aan een lagere milieufootprint, en dat is iets waar steeds meer bedrijven op moeten letten. Dit type oplossingen is daarom nadrukkelijk voor meer dan alleen de MEI interessant.

Benieuwd wat Seagate Lyve Mobile voor jouw organisatie kan betekenen?

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen