Van de week hebben we weer een mooi project opgeleverd met Synology, waarbij meerdere NAS oplossingen over verschillende locaties verdeeld worden. Tijdens onze laatste evaluatie kregen we vragen over de kansen op het gebied van Public Cloud gebruik en aangezien we zelf de kant van de Hybride Cloud hebben gekozen, kwam uit ons gesprek onderstaande informatie tot stand.
Ga Hybride! Dus houdt data on-premise en kijk wat je in de Cloud kan doen, dan optimaliseer je je datamanagement uitdagen maximaal.
In de meeting room begonnen we het gesprek gelijk met als voorbeeld de laptop op tafel. Dat de afstand van je laptop hier, naar de Cloud misschien heel abstract is, dat snappen we en dat kan natuurlijk ook een onveilig gevoel oproepen, want waar staan je gegevens dan en hoe veilig is dat?
In de praktijk is cloudopslag veel veiliger dan je denkt.
Clouddiensten beveiligen jouw data op verschillende manieren
Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van authenticatie, dit is uiteindelijk niet meer dan het inzetten van je eigen gebruikersnaam en wachtwoord, maar natuurlijk kan je ook de twee-staps of ‘multi-factor’ authenticatie inzetten, dat is wel wat wij adviseren en vrij eenvoudig te realiseren, dus doe dit altijd direct.
En dan is er encryptie van je data; Al je gegevens worden versleuteld opgeslagen zodat deze voor anderen onleesbaar zijn. Dit is eigenlijk altijd een onderdeel van de clouddienst zelf. Door gebruik te maken van je wachtwoord, wordt automatisch al je data gecodeerd opgeslagen; Dus daar kan niemand meer bij.
Het houdt niet op bij de goede netwerkbeveiliging die je van een datacenter mag verwachten, zij zijn ook heel scherp op de beveiliging van de fysieke locatie. Toegang is heel strikt beperkt en inbraak en brandpreventie is geoptimaliseerd. Daarnaast kan je ervan uitgaan dat je gegevens ook worden opgeslagen in een ander datacenter of colocatie, waardoor je altijd bij je bestanden kan, veilig en snel!
Al deze maatregelen zorgen voor een uiterst veilige opslag van jouw data. Daarnaast worden je gegevens over een beveiligde verbinding naar een datacenter gestuurd, waar meerdere kopieën van je gegevens worden bewaard en ook gebruik gemaakt wordt van betere antivirussoftware oplossingen. Dus is er nog een mogelijkheid dat je gegevens kwijtraken, gestolen worden of zelfs gewist worden? Nee, die kans is praktisch onmogelijk.
De zwakste schakel blijft je computer en netwerk thuis en dat is natuurlijk niet echt anders dan wanneer je gegevens lokaal opslaat. Dus om de betrouwbaarheid en beveiliging van de Cloud in twijfel te trekken, dat is echt niet meer nodig, doe dat maar met betrekking tot je eigen computersysteem. Kijk ook goed naar alle benodigde securitymaatregelen, die zullen zeker veel ellende kunnen voorkomen.
Nogmaals, optimaliseer je data-management proces door lokaal en in de Cloud te werken. Hierbij kan je bijvoorbeeld bedrijfsgevoelige data op locatie bewaren, door gebruik te maken van een NAS, welke je niet met internet verbindt. Minder belangrijke data (cold storage) kan je dan weer opslaan in de Cloud, daar maak je immers zelden nog gebruik van, maar heb je het nodig, kan je er toch zo bij.
Voor alle live-stream data die je nodig hebt, werkt een lokaal netwerk het beste, omdat je dan minder last hebt van gebrek aan bandbreedte, en andere real-time data (hot storage) die je nodig hebt, dupliceer je dan met de Cloud.
Waar staat al mijn data dan opgeslagen en hoe zit het met AVG?
In Nederland hebben we natuurlijk de wet- en regelgeving op Cloud gebied. Die stelt onder andere dat sommige privacygevoelige gegevens (zoals medische gegevens, maar ook recht om vergeten te worden), niet buiten de Nederlandse handelsgrenzen mogen worden opgeslagen.
Alle grote Cloudproviders (waaronder Google, AWS en MS Azure) bieden de mogelijkheid om zelf te bepalen waar jouw data komt te staan. Dat is eigenlijk voor elke organisatie van essentieel belang. Wat betreft de veiligheid is dit minder relevant, want ook met een datacenter in de Verenigde Staten, zouden jouw gegevens even goed beveiligd zijn. Alleen buiten West-Europa gelden wel weer andere privacyregels en wetgeving. Dus wanneer jij jouw data in een Europese Cloud portal gaat opslaan, voldoe je in elk geval aan de AVG (Algemene Vordering Gegevensbescherming.)
Hybride Cloud oplossingen bij Real Solutions Haarlem
Waar de NAS onze core business is en blijft, zijn we eind vorig jaar ook gestart als Distributeur voor Nakivo Back-up & Recovery. Hiermee kan je vanaf de NAS gemakkelijk de Cloud in en Nakivo is een uitstekend alternatief voor Veeam en bovendien veel goedkoper. Binnenkort komen daar nog twee nieuwe, wel bekende oplossingen bij. Wij vinden dus de weg naar Cloud en die bewandelen we graag samen met onze partners.
Heb je vragen over welke Cloud & back-up mogelijkheden bij jouw organisatie passen, neem dan vooral contact met ons op. Wij maken graag tijd om jouw wensen te bespreken. Dat mag digitaal, maar ook fysiek natuurlijk. We nodigen je uit om langs te komen in Haarlem, om onder het genot van een bak koffie, al je vragen te beantwoorden. Er is genoeg back-up voor jullie hele team!
Geschreven door Barber Brinkman (Sr. Business Developer bij Real Solutions)