De 3 voordelen van een hybrid cloud oplossing
Het hybride werken van nu vraagt om flexibiliteit voor veel bedrijven. Cloud computing kan daar de oplossing voor bieden. Medewerkers kunnen hiermee veilig thuiswerken met dezelfde gemakken van kantoor. Maar welke cloudomgeving past bij jouw bedrijf? Dit kan de wat minder veilige public cloud zijn, de wat kostbaardere private cloud, of de slimme combinatie van die twee: de hybrid cloud. Over die laatste gaan we het in deze blog hebben, en over de voordelen die deze cloud-strategie met zich meebrengt.
Wat is de hybrid cloud?
De hybrid cloud is een combinatie van publieke en private cloudsystemen. Die private en publieke systemen zijn van elkaar gescheiden en op aparte locaties gevestigd. Elk onderdeel van de hybrid cloud opstelling heeft zijn eigen datacenters en specificaties. Via een versleutelde verbinding werken deze systemen samen. Die verbinding maakt het mogelijk dat apps en informatie tussen de public en private cloud gedeeld worden.
De hybride variant is dus niet één cloud met private en publieke aspecten, maar de verbinding tussen de twee totaal verschillende clouds. Soms zitten hier ook nog andere infrastructuren of datacenters aan verbonden.
Omdat de hybrid cloud alle voordelen van de oplossingen combineert, blijft er voor een organisatie meer tijd over voor belangrijkere, bedrijfskritische zaken. Bovendien haalt deze manier van cloud computing de barrières weg tussen de verschillende oplossingen, en creëert daarmee nieuwe mogelijkheden voor aanbieders en klanten.
De belofte van de hybride cloud is betere betrouwbaarheid en schaalbaarheid. Hierdoor is deze cloudoplossing voor veel kleine bedrijven een efficiënte oplossing. Over die voordelen lees je hieronder meer.
Hybrid Cloud voordelen
Wat zijn de hybrid cloud voordelen? Een belangrijke vraag als je de overstap overweegt. Drie voordelen steken er met kop en schouders bovenuit. Zoals hierboven genoemd, zijn dit: kosteneffectiviteit, betrouwbaarheid en schaalbaarheid.
Voordeel 1: Kosteneffectief
Een hybrid cloudoplossing opzetten brengt wat initiële kosten met zich mee. Toch verlaagt het op de lange termijn IT-kosten aanzienlijk.
Dat zit zo: er zijn twee factoren aan een private cloud die kostbaar zijn, namelijk de schaalbaarheid en het up-to-date houden van de omgeving. Die hoge kosten ondervind je in de hybrid cloud niet, omdat je voor beide factoren op de public cloud kunt vertrouwen. Zo kun je dus makkelijk schalen, en houd je de omgeving up-to-date, zonder al te hoge kosten.
De public cloud daarentegen kan een ander kostentechnisch nadeel meebrengen, namelijk de eventuele migratie van bedrijfskritische gegevens. Hier zitten vaak voorwaarden aan vanuit de aanbieders, waardoor het overzetten van die bedrijfsgegevens behoorlijk in de kosten kan lopen. In de hybrid cloud voorkom je dit, omdat je hierbij altijd de gegevens in het private gedeelte bewaart. Dure migraties van de ene public cloud provider naar de ander zijn dan niet meer nodig.
Voordeel 2: Schaalbaarheid en flexibiliteit
Vroeger waren organisaties afhankelijk van hun servers om op of af te kunnen schalen. Die servers zelf waren een kostbare aangelegenheid, en konden daardoor de groei en flexibiliteit van een bedrijf in de weg staan.
Niet met de hybrid cloud. In deze oplossing combineer je het beste van de private en public cloud. Zo bewaar je bedrijfskritische gegevens, bedrijfsmiddelen en activiteiten in de private cloud, en gebruik je de public cloud om op en af te schalen wanneer je maar wilt. Op die manier kan de operationele capaciteit snel en efficiënt vergroot of juist verkleind worden.
Ook nieuwe toepassingen ontwikkelen of krachtige big data analyses uitvoeren is een stuk makkelijker in de public cloud. De capaciteit die daar gehanteerd wordt, is normaliter niet haalbaar bij een kleine organisatie. Als die belemmering voor groei is weggenomen, bieden hybrid clouds voor bijna ieder bedrijf de mogelijkheid om sneller dan ooit de strijd aan te gaan met de concurrentie.
Voordeel 3: Betrouwbaarheid
Het derde voordeel van de hybride cloud is de betrouwbaarheid. Wil je kunnen bouwen op je cloud oplossing? Dan is de hybrid cloud hier ideaal voor. De mogelijke downtime wordt zoveel mogelijk verminderd. Dit houdt in dat jouw bedrijf de activiteiten zoveel mogelijk kan voortzetten met minimale onderbrekingen, zelfs in het geval van een storing of een ramp.
Hoe betrouwbaar een cloudoplossing is, is afhankelijk van vier factoren:
- Netwerkverbinding
- Back-up plan en herstelstrategie
- Naleving van beveiliging
- SLA-garanties
Netwerkverbinding
Een goed draaiend netwerk is voor een hybride cloudomgeving essentieel. Zeker als het netwerk gebruikt wordt over veel verschillende apparaten, kunnen problemen optreden die prestaties beïnvloeden. Zo kan de gegevensoverdracht tussen private en public clouds vertraagd worden.
Wil je op je hybrid cloud kunnen bouwen, dan kan het aan te raden zijn private netwerkopties te overwegen, zoals een virtueel privénetwerk of een directe verbinding met een public cloud-provider. Met dit soort verbindingen hebben gebruikers toegang tot een eigen, speciale lijn die de overdracht van gegevens van hun eigen datacenter naar de public cloud veilig versnelt. Op die manier voorkom je vertragingen en houd je alles up to date en up to speed.
Back up plan & herstelstrategie
Ook een back up plan en een herstelstrategie zijn vitaal voor de betrouwbaarheid van de hybride cloudomgeving. Mocht een storing of ramp zich voordoen, dan wil je voorbereid zijn met een proces dat duidelijk, bekend, en eenvoudig te volgen is. Zo kan iedereen zo snel mogelijk weer aan de slag. Zorg daarom dat je hier goede afspraken over maakt met je cloudprovider, om zo de betrouwbaarheid van je cloudoplossing te kunnen garanderen.
Naleving van beveiliging
Voor een veilige omgeving, moet je als bedrijf ook weten waar je gegevens fysiek worden opgeslagen. Zo kunnen potentiële bedreigingen voorkomen worden. Met een hybride beheerplatform kun je inzicht krijgen in de verschillende locaties waar de data opgeslagen wordt. Iets dat ook weer bijdraagt aan de betrouwbaarheid van je cloudomgeving.
SLA-garanties
Alle cloudaanbieders beloven een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Dit nemen ze meestal op in hun Service Level Agreement (SLA). Dit is een sleutel om ervoor te zorgen dat je met je serviceprovider op één lijn zit wat betreft normen en service.
Het is belangrijk om deze SLA goed door te nemen, zeker op het gebied van beschikbaarheid van de dienst, eigendom van gegevens, hardware en software specificatie, ramp herstelplannen en verantwoordelijkheden van de klant.
Beschikbaarheid is een belangrijke factor voor betrouwbaarheid. Dit nummer laat zien of de provider beschikbaar is tijdens kantoortijden en in welke mate. Belangrijk is vooral om na te gaan of dit niveau overeenkomt met wat jouw bedrijf nodig heeft.
Zelf aan de slag met de hybrid cloud?
Overweeg je de overstap naar de cloud? Dan kan de hybrid cloud hier een goede oplossing voor zijn. Deze strategie is kosteneffectief, schaalbaar en betrouwbaar voor bijna iedere organisatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken, we kijken graag samen naar de beste oplossing voor jou.