Waarom is een back-up van Microsoft Office 365 noodzakelijk? 

Mocht je het nog niet weten, Microsoft is niet verantwoordelijk voor het beschermen van de gegevens die jij binnen Microsoft Office 365 bewaart. Dit betekent dat gegevens gemakkelijk verloren kunnen gaan door hackers die gebruik maken van bijvoorbeeld malware-encryptie, gebruikers met verkeerde bedoelingen, maar ook door technische storingen of rampen, waardoor kritieke gegevens verloren kunnen gaan. Microsoft raadt zelf aan een service van derden te gebruiken en via hen een back-up van je gegevens te maken. 

Office 365-back-up is een vorm van back-up en herstel die specifiek is voor Microsoft Office 365-gegevens. Dit type back-up wordt vervolgens onafhankelijk van Microsoft gekocht en opgeslagen en kan jouw gegevens snel en gedetailleerd herstellen. Office 365-back-up omvat doorgaans een groot aantal toepassingen, waaronder OneDrive, SharePoint, Exchange Online en Microsoft Teams.

Als jouw organisatie om welke reden dan ook gegevens verliest, kunnen alle gegevens of gespecificeerde bestanden snel en eenvoudig worden hersteld. Dit geeft jouw organisatie de tools die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de gegevens beschikbaar blijven, wat er ook gebeurt. 

Bij het kiezen van een back-up- en hersteloplossing voor Microsoft Office-omgeving, zijn er verschillende essentiële functies waar je echt goed op moet letten. Enkelen voorbeelden: 

Geautomatiseerde back-up 

Een backup-systeem is niet zo handig als je zelf handmatig een back-up moet maken. Geautomatiseerde back-ups maken momentopnames van alle Microsoft-applicaties, zoals OneDrive, om ervoor te zorgen dat jouw gegevens regelmatig worden beschermd. Per back-up leverancier verschilt het nogal wat er beschermd wordt, check dus altijd goed welke O365 applicaties zijn gedekt! 

Gemakkelijk en snel herstellen 

Het gemakkelijk kunnen herstellen van gegevens is net zo belangrijk als het hebben van een back-up. Door ervoor te zorgen dat de oplossing een snelle hersteltijd heeft vanaf de laatste momentopname, kan jouw organisatie na een onderbreking weer aan de slag.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de oplossing alle gegevens in de momentopname kan herstellen of afzonderlijke bestanden en mappen kan leveren. Bovendien moet het wel in staat zijn om gegevens te herstellen, waarbij alle bestanden en mappen op de juiste plaats terecht komen, zodat de dingen blijven zoals ze waren. 

Een backup-oplossing draait altijd op de achtergrond, dus is het verstandig om deze regelmatig te controleren, evenals de gezondheid en status van de servers. Met de standaard mogelijkheid om jouw backup-oplossing eenvoudig te bekijken en te beheren, krijgt je inzicht en heb je de informatie die nodig is om netwerk- of server-wijzigingen door te voeren wanneer zich problemen voordoen. 

Beveiliging en toestemming 

Als jouw organisatie nakoming normen zoals HIPAA of NIST moet volgen, kan een back-up- en hersteloplossing van Office 365 ervoor zorgen dat je voldoet aan vereisten zoals gegevensbehoud op lange termijn. Het is van cruciaal belang om een backup-oplossing te kiezen die aan deze nakoming vereisten voldoet, omdat het ervoor zorgt dat de beveiliging rond jouw back-up sterk is.  

Onbeperkte opslag 

Wanneer je een back-up van de Microsoft-gegevens maakt, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat er een volledige en grondige back-up van wordt gemaakt. Naarmate jouw organisatie groeit en er meer gegevens worden verzameld, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je niet zonder opslagruimte komt te zitten, waardoor je met onvolledige back-ups of hogere kosten voor die back-ups voor de hoeveelheid opgeslagen gegevens komt te zitten. 

Conclusie

Laat je altijd goed adviseren welke O365 Back-up tool je gaat gebruiken, zodat je zeker weet dat alle applicaties waar je gebruik van maakt binnen MS Office365 gedekt zijn! Zorg er vooral voor dat je een automatische back-up organiseert, zodat dit je tijd oplevert en in geval van calamiteiten, je altijd je data weer kan terughalen. 

NAKIVO levert een speciale backup-oplossing voor Microsoft 365 om een volledige bescherming te bereiken in dynamische zakelijke omgevingen. Bekijk de verschillende oplossingen hier of neem vrijblijvend contact met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Download hier de gratis white paper van NAKIVO: ”Microsoft Office 365 en gegevensbescherming: risico’s bij gedeelde verantwoordelijkheid

Geschreven door Barber Brinkman (Sr. Business Developer bij Real Solutions)

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen