Wat is Software Defined Storage?

Software-Defined Storage (SDS) is een ontwerp waarbij software (in plaats van hardware) de opslagprestaties, beschikbaarheid en veerkracht bepalen.

Het biedt standaard x86-hardware met functies die voorheen alleen beschikbaar waren in een SAN (d.w.z. deduplicatie, replicatie, snapshots, server-side caching en log-structurering). Met SDS kun je nieuwe functies toevoegen door middel van software-updates, hiervoor hoeft niet de hardware te worden vervangen.

man in gray dress shirt sitting on chair in front of computer monitor

Met SDS kun jij je concentreren op de toepassingen die je wilt uitvoeren en alle infrastructuurbronnen worden automatisch toegewezen volgens de vereisten die jij instelt. SDS bespaart jou tijd en moeite, aangezien jouw hypervisor, opslag en netwerken niet meer afzonderlijk hoeft te beheren.

Bovendien maakt SDS het eenvoudiger om oplossingen te bouwen die bij een taak passen, doordat jij kunt overschakelen van propriëtaire naar standaardcomponenten. Zo krijg jij een ruimere keuze aan componenten die zich goed hebben bewezen en jouw meer flexibiliteit bieden. Aan het eind van de dag krijg je echt wat je wilt en niet wat een verkoper je dwingt te kopen.

SDS een nieuwe opslag-trend?

Software-Defined Storage is de laatste trend in opslag software. Deze manier van dataopslag is nu populair omdat bedrijven steeds meer waarde uit hun bedrijfsdata willen halen. Daar zijn de ouderwetse manieren van storage, zoals alleen file of block, niet flexibel genoeg meer voor.

people sitting on chair in front of table while holding pens during daytime

Wat is dan SDS en welke voordelen heeft dit voor jouw organisatie?

Er zijn verschillende definities voor SDS, in essentie is het niet gecompliceerd en betreft het een softwarematige opslag-oplossing, die hardware onafhankelijk is. Daardoor kan een storage stack bijvoorbeeld draaien op x86-hardware, op HyperVisors en in de Cloud.

Voordelen van SDS

Terwijl traditionele data-opslag niet los kon worden gezien of gebruikt van beheer door medewerkers, kan software-defined storage jou veel werk en daarmee ook tijd besparen. Er wordt ook wel gesproken over ‘zelf denkende systemen’, die automatisch jouw data kunnen monitoren, verzamelen en analyseren. Dat heeft uiteraard velen voordelen, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  1. Data is gemakkelijk van de hardware te exporteren, zodat jouw organisatie er direct mee aan de slag kan
  2. Gegevens die met verschillende bestandssystemen (bijvoorbeeld HDFS en NSF) zijn opgeslagen, kunnen alsnog worden gecombineerd
  3. Data kan eenvoudig van lokale, fysieke opslag naar de Cloud worden geëxporteerd
  4. Experimenteren wordt veel efficiënter
  5. Door meer inzicht, ontstaan er nieuwe zakelijke kansen

StarWind is een pionier op het gebied van SDS-oplossingen, hierbij bieden zij een unieke mix van eenvoud, prestaties en betaalbaarheid. Dit alles met ultieme flexibiliteit. De focus van Starwind is om bedrijven te helpen bij het creëren van duurzame en effectieve IT-infrastructuren met minimale inspanning. 

Benieuwd naar de ervaringen van andere Nederlandse bedrijven die werken met StarWind? Bekijk onderstaand succesverhaal:

Wij helpen je graag met meer informatie over SDS-oplossingen van StarWind, neem gerust vrijblijvend contact met ons op de mogelijkheden te bespreken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen